Sunday, 30 August 2009

Långbortistan? Inte för de som bor därJag ska ta mig i kragen och lägga upp fler bilder här snart. Dock åkte jag till Kabul som skribent den här gången, med en god vän och rutinerad fotojournalist från New York. Med 20 års konfliktfoto under bältet kände jag mig ärad att få jobba med honom, och lite beskyddad, i den mån man kan vara utom fara när allt handlar om slump och tajming. Den första självmordsbomben i huvudstaden smällde samma morgon som jag åkte hem till Delhi, fyra dagar innan presidentvalet.

Det var dock hans första resa till Afghanistan sedan invasionen 2001 när han följde med Norra Alliansens intåg i Kabul. Han spenderade ett bra tag i ett litet dike bredvid en kommandant som blödde ihjäl medans talibanerna försökte skjuta ner dem. Sök på "Northern Alliance" här www.viiphoto.com.

I alla fall, hälften av tiden i Afghanistan går till att fysiskt jaga efter stories. Man kanske vet vad man vill skriva om, men det kan ta ett tag att hitta. Vi hade en okej fixer och en väldigt bra chafför. Och vi gjorde en vox pop för Sydsvenskan, vilket var kul. Efter tre dagar med Karzai, forne finansministern Ashraf Ghani och före detta utrikesministern Abdullah Abdullah (but you can call me Abdullah) ville jag prata med folk som inte var omringade av aggressiva pressassistenter. Resultatet ovan, länk här.

No comments:

Post a Comment