Sunday, 7 June 2009

Lektyrmysterium

Rahul Gandhi by Findlay Kember

En helt vanlig dag när Indiens maratonval närmade sig med rappa steg, redigerade jag bilder från ett valmöte i Rajasthan. Rahul Gandhi, den hårdnackade forne statsministern Indira Gandhis halvitalienska sonson, tog sig upp på scenen i ett av de tusentals provisoriska tält som restes runt om i landet när politikerna bombarderade väljare med sina budskap.

Våran Rajasthanstringer tog flera bilder på långt håll för att visa hela scenen och helt plötsligt damp en bild ner där man ser min kollega Findlay Kember som tassade sig fram till Rahul.
-Jaha, Findlay är i Rajasthan, kul, tänkte jag och redigerade bort bilden.

Ett par dagar senare dök Findlay upp på kontoret och skickade in sina bilder. För teknördar vill jag dra er uppmärksamhet till problemen med att fota i dessa provisoriska tält. De är nämligen sydda i något slags syntetiskt material och även fast man inte ser hur det påverkar ljuset med blotta ögat, kan många digitalkameror inte hantera ljusförvrängningen. Rahul såg helt enkelt rosa ut.

Jag har tyvärr inte originalbilderna tillgängliga för att visa före och efter men vi fick färgkorrigera tills Rahul såg ut som en medborgare av planeten jorden igen.

Här ser ni dock ett annat exempel av hur digitalkameror kämpar med polyester m.m. Legendariska Magnumfotografen Thomas Hoepker tog sig an Leicas nya M8 ett par år sen och skrev denna recension.

Ser ni hur mannens byxor bytt färg? Katten ser däremot helt normal ut. Gubben? Som en oavsiktlig stilpionjär.

Findlay tog också en bild på Rahul på flyget hem från Rajasthan (som ni ser ovan). Det kanske är för tidigt att klassificera denna bild som ikonisk, men tidningar över hela världen har använt den, inklusive The Sunday Times, Newsweek, Times of India, Hindustan Times, The Guardian, Mint.

Jag bör förklara att Rahul anses vara en tystlåten filosof som tippas ta över statsministerämbetet inom ett par år. Hans mor, Sonia Gandhi, leder regeringskoalitionen som vann sitt andra mandat, med Kongresspartiet i spetsen, nu i maj.

Rahul har redan förlorat sin mormor Indira som skjöts till döds 25 år sedan av hennes egna livvakter. De var Sikher från delstaten Punjab, där Indira beordrat Operation Blue Star för att krossa en själständighetsrörelse som ville slita bort Punjab, en av Indiens rikaste delstater, från Indien och skapa Khalistan.

Indira, som brukade säga att hon inte var 'kvinna' på jobbet, kontrade våldsamt och till och med igår, på 25-årsdagen, redigerade vi bildbevis på den ilska som lever kvar. Sikhiska män (det är alltid män, kvinnor har fan i mig inte tid över till sånt här), vackert beprydda med religionens färgsprakande turbaner, protesterade med svärd och med bilder på Gyllene Templet i Amritsar, Sikhernas heligaste monument, som sönderbombades under offensiven 1984.

Rahuls mamma, italienskfödda Sonia som regelbundet får höra att hon inte är tillräckligt indisk för att leda landet, var på plats när Indira mördades och höll sin döende svärmor i sin famn.

Rahuls pappa var näst på tur. Han dog i ett attentat som Tamilrörelsen i Sri Lanka ansvarade för.

Rahuls syster har tills nu nästan helt hållit sig borta från politiken och ger sällan intervjuer. En skrattande Priyanka, som med en ståtlig Kashmirisk näsa påminner många om mormodern Indira, prydde dock omslaget till indiska tidskriften Outlook under valet. I intervjun pratade om hur hon tidsvis mått dåligt av familjens till synes obrytbara koppling till politiken.

Det började med Indiras far (således Rahuls och Priyankas gammelmorfar) Jawar Lal Nehru som befriade Indien från britterna med partnern Mahatma Gandhi (som förvirrande nog inte alls är släkt med Indira, Sonia, Rajiv, Rahul och Priyanka Gandhi). Priyanka fokuserar istället på maken och barnen. Vilket förmodligen går hem lysande med många väljare i genuskonservativa Indien, bör jag tillägga.

Den här valomgången beslöt hon sig dock för att hjälpa till, delvis på grund av att Kongresspartiet befarade att konservativa motståndspartiet BJP skulle göra en comeback, eller att nyare partier med starkt stöd i delstaterna skulle vinna fler riksdagsplatser.

Men hon höll sig mest till mamma Sonias valdistrik nere i Rae Bareli. Men bilder i pressen når långt här. Indien har en av världens få tidningsindustrier som inte befinner sig i total finansiell kris som i Sverige eller USA. Folk har inte tillgång till internet; de läser tidningen istället.

En fotograf på jobbet sa rätt och slätt att Priyankas engagemeng vunnit valet.
-Hon ser ut som sin mormor, folk känner att de ser Indira pånyttfödd.

Priyanka anses mer vältalig, mer engagerande, än hennes timida bror som fortfarande vid 39 års ålder är ogift. Men han la manken till i år.

För att återvända till Findlays bild... när Findlay kom in på kontoret vägrade han berätta för mig vad det var för bok Rahul läste på planet. Han vägrade. Jag tjatade och smickrade och tjatade lite till.
-Okej då, ämnet handlade generellt om....

-Neh men, sa jag förvånat och tänkte omedelbart att nån dumskalle lätt skulle kunna misstolka Rahuls bokval men att jag själv tycker att det är betryggande när politiker visar intresse för historia, och inte bara trasslar in sig i maktintriger och annat tjafs på lokalnivå.

Nu när bilden använts överallt undrade jag om Findlay en dag, om/när Rahul blir statsminister, skulle kunna ta betalt för att berätta vilken bok det handlade om. Eller avslöja det till valfri tidskrift.

Men våra kära vänner på Mint, Indiens motsvarighet till Dagens Industri som publiceras i samarbete med Wall Street Journal, låg steget före. Jag är faktiskt ganska fascinerad och imponerad av deras bedrift.

Kolla in deras artikel om att identifiera boken här.

No comments:

Post a Comment